Toon onbeantwoorde berichten | Toon actieve onderwerpen Het is nu 19 dec 2018, 18:51Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 
Henk van Ettekoven over arbitrage op WK 
Auteur Bericht
Pierluigi Collina

Geregistreerd: 23 nov 2005, 18:39
Berichten: 1140
Woonplaats: Arnhem
Bericht 
(Henk van Ettekoven is overigens a.s. donderdag te gast in het TV Gelderland-programma De Voorzet)

De voorronden van het WK zitten er op en de kaarten zijn geschud voor het 'grote' werk. Ook letterlijk, want er worden nogal wat gele en rode kaarten uitgedeeld. Met als 'koploper' de waslijst aan kaarten tijdens de wedstrijd tussen Nederland en Portugal. Soms zoveel kaarten dat de dienstdoende scheidsrechter de tel letterlijk kwijtraakt. Zo waren we er getuige van dat een speler met twee gele kaarten - die zelf aanstalten maakte om het veld te verlaten - gewoon verder mocht spelen.

Ondanks de moderne communicatiemiddelen was er voor niemand van het overblijvende kwartet kennelijk aanleiding om de scheidsrechter hiervan op de hoogte te stellen. Of is het zo dat de scheidsrechter niet per microfoontje had doorgegeven aan wie hij de gele kaarten had uitgedeeld. Het lijkt mij toch wenselijk om een eensluidende waarneming te krijgen. Zeker iets om mee te nemen in de evaluatie.

Naarmate het toernooi vordert zien we dat er verschillend wordt gereageerd op identieke situaties waarbij de ene scheidsrechter snel een gele kaart hanteert, terwijl de ander daarvoor niet eens affluit.

Wat in mijn ogen irritant begint te worden is het doorrollen van een speler na een 'overtreding' om zodoende toch de tegenstander een gele kaart aan te smeren. Dit als vervanging van het alom bekende gebaar van vragen om een gele kaart voor een tegenstander. Ik heb tot dusver slechts één scheidsrechter actie zien ondernemen tegen de vragende speler. Het was typerend te zien hoe door Duitse spelers in de wedstrijd tegen Zweden aan de scheidsrechter om een gele kaart werd gevraagd, wat de tweede zou zijn voor de Zweedse speler. De scheidsrechter gaf hieraan gehoor en toonde met een voor de hele wereld onmiskenbaar genoegen de rode kaart. Met als dieptepunt het schouderklopje van de 'aanbrenger'. Wat blijft er in dergelijke situaties nog over van je gezag als scheidsrechter.

Tijdens een Duits tv-programma zag ik dat identieke situaties zoals die we nu op de velden zien, 20 jaar geleden ook werden bestraft. Maar de spelers bleven toen wel overeind staan en rolden niet door om de dader een kaart aan te smeren. Of waren de toen gebruikte zwarte kicksen misschien robuuster en hielden die de spelers beter op de been dan de huidige veelkleurige lichtgewicht schoenen?

Enigszins verbaasd heb ik gelezen dat de collega-scheidsrechters op het WK tevreden zijn over het gedrag van de spelers en dat de vele kaarten die werden uitgedeeld nodig zijn ter bescherming van de spelers en de voetbalsport. Daarover heb ik toch een ietwat andere mening. Waarom worden bijvoorbeeld overtredingen van het van achteren inkomen, of tackles waardoor de gezondheid van de spelers in gevaar wordt gebracht, niet vaker met direct rood bestraft? Ook in 'onze' laatste wedstrijd had een directe rode kaart voor de onbeheerste manier van inkomen van één van onze spelers in de beginfase moeten worden getrokken. Wellicht was dan het kaartenfestival in het verdere verloop niet nodig geweest. Nu werden lichte en zware overtredingen op identieke wijze aangepakt met als gevolg dat spelers het dan niet meer precies weten. Ondanks het feit dat de FIFA regelmatig heeft aangedrongen ongewenste overtredingen directer en harder te gaan aanpakken is dit tot dusver onvoldoende gebeurd. We kunnen ons afvragen wie bij de betreffende wedstrijden dan de winnaar is. Niet de toeschouwers want die zien nauwelijks een wedstrijd, niet de spelers want die komen niet goed tot hun spel en ook niet de betrokken scheidsrechters, want die worden nu door de eigen voorzitter met een gele kaart 'beloond'.

Misschien gaat dit in het verdere verloop van het toernooi toch nog goed komen…

Henk van Ettekoven

Henk van Ettekoven is ex-scheidsrechter betaald voetbal en voorzitter van de werkgroep Spelregels veldvoetbal van de KNVB.

_________________
gestopt na seizoen 2016-2017


27 jun 2006, 20:20
Profiel WWW
Pierluigi Collina

Geregistreerd: 09 dec 2005, 16:35
Berichten: 1431
Woonplaats: Hillegom City
Bericht 
Weer helemaal mee eens ;)

_________________
Nick Duwel
Jeugdscheidsrechter sv Concordia (alle leeftijden) West I
En assistent scheidsrechters coördinator en begeleider van de jeugdscheidsrechters


27 jun 2006, 20:27
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Antwoord op onderwerp   [ 2 berichten ] 

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
phpBB.nl Vertaling